Chlebek bananowy
Hej Hej!
Dawno tu nie zaglądałam, ale wróciłam z nowymi inspiracjami :) Postanowiłam podzielić się z Wami doskonałym przepisem na pewną alternatywę tradycyjnego chleba a mianowicie przepisem na chlebek bananowy. Przyznam, że jesteśmy nim wprost zachwyceni a w ciągu tygodnia zdążyliśmy przejeść ich aż trzy sztuki :) Jest dość prosty w wykonaniu a zarazem przepyszny, pożywny i zdrowy! Mam nadzieję, że Wy również się w nim zakochacie 😍
A oto przepis:
- 4 małe i dojrzałe banany
- 1 jajko
- 75g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szklanka mąki ze zmielonych płatków owsianych
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (może być również orkiszowa)
- łyżka ksylitolu (lub innego słodzika)
- przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa, cynamon
- płatki migdałowe
W misce rozgniatamy przy pomocy widelca banany, dodajemy jajko, roztopione i przestudzone masło oraz miód i wszystko razem miksujemy. W drugiej misce blendujemy płatki owsiane na mąkę, dodajemy resztę sypkich składników: mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol, przyprawy i mieszamy. Następnie powoli przesypujemy mieszankę do drugiej miski i misksujemy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy gotową masę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut.
My najbardziej lubimy go jeść z masłem orzechowym :)
Dawno tu nie zaglądałam, ale wróciłam z nowymi inspiracjami :) Postanowiłam podzielić się z Wami doskonałym przepisem na pewną alternatywę tradycyjnego chleba a mianowicie przepisem na chlebek bananowy. Przyznam, że jesteśmy nim wprost zachwyceni a w ciągu tygodnia zdążyliśmy przejeść ich aż trzy sztuki :) Jest dość prosty w wykonaniu a zarazem przepyszny, pożywny i zdrowy! Mam nadzieję, że Wy również się w nim zakochacie 😍
A oto przepis:
- 4 małe i dojrzałe banany
- 1 jajko
- 75g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szklanka mąki ze zmielonych płatków owsianych
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (może być również orkiszowa)
- łyżka ksylitolu (lub innego słodzika)
- przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa, cynamon
- płatki migdałowe
W misce rozgniatamy przy pomocy widelca banany, dodajemy jajko, roztopione i przestudzone masło oraz miód i wszystko razem miksujemy. W drugiej misce blendujemy płatki owsiane na mąkę, dodajemy resztę sypkich składników: mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol, przyprawy i mieszamy. Następnie powoli przesypujemy mieszankę do drugiej miski i misksujemy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy gotową masę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut.
My najbardziej lubimy go jeść z masłem orzechowym :)
gotowa masa
chlebek po upieczeniu
Komentarze
Prześlij komentarz