Kasza bulgur
Hej!
Czy jedliście kiedyś kaszę bulgur? Nie jest jeszcze ona u nas zbyt popularna, za to jest bardzo ceniona przez mieszkańców Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur to obok ryżu podstawowy składnik ich diety. Nie ma się co dziwić, ponieważ jest ona bardzo zdrowa.
Jej główne zalety to:
Składniki:
- kasza bulgur
- świeży szpinak
- suszone pomidory
- czerwona cebula
- ser feta
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, curry
Kaszę bulgur gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej umyty szpinak Doprawiamy do smaku i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy suszone pomidory - ilość zależy od tego jak bardzo je lubicie ;). Gdy kasza już się ugotuje wrzucamy ją na patelnię i mieszamy z pozostałymi składnikami. Na koniec dorzucamy rozkruszony ser feta.
Bon Apetit! 😍
Czy jedliście kiedyś kaszę bulgur? Nie jest jeszcze ona u nas zbyt popularna, za to jest bardzo ceniona przez mieszkańców Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur to obok ryżu podstawowy składnik ich diety. Nie ma się co dziwić, ponieważ jest ona bardzo zdrowa.
Jej główne zalety to:
-
duża zawartość błonnika w porównaniu do innych kasz - 4,5g/100g
-
zawiera potas, wapń, magnez i sód, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego
-
jest dobra dla osób zestresowanych, ponieważ zawiera witaminy z grupy B
-
jest bogata w kwas foliowy, który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży
-
ma
niski indeks glikemiczny.
Składniki:
- kasza bulgur
- świeży szpinak
- suszone pomidory
- czerwona cebula
- ser feta
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, curry
Kaszę bulgur gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej umyty szpinak Doprawiamy do smaku i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy suszone pomidory - ilość zależy od tego jak bardzo je lubicie ;). Gdy kasza już się ugotuje wrzucamy ją na patelnię i mieszamy z pozostałymi składnikami. Na koniec dorzucamy rozkruszony ser feta.
Bon Apetit! 😍
Komentarze
Prześlij komentarz