Kasza bulgur

Hej!

Czy jedliście kiedyś kaszę bulgur? Nie jest jeszcze ona u nas zbyt popularna, za to jest bardzo ceniona przez mieszkańców Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur to obok ryżu podstawowy składnik ich diety. Nie ma się co dziwić, ponieważ jest ona bardzo zdrowa.


Jej główne zalety to:

  • duża zawartość błonnika w porównaniu do innych kasz - 4,5g/100g
  • zawiera potas, wapń, magnez i sód, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego
  • jest dobra dla osób zestresowanych, ponieważ zawiera witaminy z grupy B 
  • jest bogata w kwas foliowy, który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży
  • ma niski indeks glikemiczny.
Przekonałam Was do włączenia tej cudownej kaszy do swojej diety? Jeśli tak to podrzucam Wam danie obiadowe z jej użyciem (oczywiście zajmujące nie więcej niż 30 minut). 

Składniki:


- kasza bulgur

- świeży szpinak
- suszone pomidory
- czerwona cebula
- ser feta
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, curry

Kaszę bulgur gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej umyty szpinak Doprawiamy do smaku i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy suszone pomidory - ilość zależy od tego jak bardzo je lubicie ;). Gdy kasza już się ugotuje wrzucamy ją na patelnię i mieszamy z pozostałymi składnikami. Na koniec dorzucamy rozkruszony ser feta. 


Bon Apetit! 😍



Komentarze