Sezon na szparagi :)

Hej! Witam wszystkich 😀

Jak pewnie wiecie jestem zwolenniczką szybkich i zdrowych obiadów a najlepiej gdyby były one jeszcze wegetariańskie. Ze względu na to, że trwa właśnie sezon na szparagi, dziś nakarmię was szybkim obiadem z wykorzystaniem właśnie owych zielonych szparagów. Są one najcieńsze ze wszystkich odmian, bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Ponadto są bardzo wygodne w użyciu bo nie trzeba ich obierać przed gotowaniem.
Szparagi są skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają: witaminę C, K, witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez, selen i fosfor. Mają również wysoką zawartość błonnika pokarmowego i zawierają sporo białka. Dobra wiadomość dla osób liczących kalorie...szparagi są niskokaloryczne i zawierają tylko 18 kcal/100g !

Ale przejdźmy do rzeczy … czyli do przepisu na obiad. Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować:

  • 1 cebula
  • pęczek zielonych szparagów
  • pomidorki koktajlowe
  • serek mascarpone
  • makaron pełnoziarnisty
  • opcjonalnie: koperek lub pietruszka
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek


 **Ci którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa mogą jeszcze dodać do tego dania pokrojoną pierś z kurczaka.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Szparagi myjemy a następnie odcinamy zgrubiałe końcówki (parę centymetrów). Kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do podsmażonej cebuli. Dusimy przez parę minut. Po tym czasie dodajemy serek mascarpone i przyprawiamy. Dorzucamy pokrojone pomidorki. Gdy makaron będzie już ugotowany dorzucamy go na patelnię i mieszamy. Możemy też wrzucić poszatkowany koperek lub pietruszkę.Smacznego! 😍




Komentarze

Prześlij komentarz