Sezon na szparagi :)
Hej! Witam
wszystkich 😀
Jak pewnie wiecie jestem zwolenniczką szybkich i
zdrowych obiadów a najlepiej gdyby były one jeszcze wegetariańskie.
Ze względu na to, że trwa właśnie sezon na szparagi, dziś nakarmię was
szybkim obiadem z wykorzystaniem właśnie owych zielonych szparagów.
Są one najcieńsze ze wszystkich odmian, bardzo aromatyczne i
wyraziste w smaku. Ponadto są bardzo wygodne w użyciu bo nie trzeba
ich obierać przed gotowaniem.
Szparagi są skarbnicą witamin i
minerałów. Zawierają: witaminę C, K, witaminy z grupy B, żelazo,
potas, magnez, selen i fosfor. Mają również wysoką zawartość
błonnika pokarmowego i zawierają sporo białka. Dobra wiadomość
dla osób liczących kalorie...szparagi są niskokaloryczne i
zawierają tylko 18 kcal/100g !
Ale przejdźmy do
rzeczy … czyli do przepisu na obiad. Do jego przyrządzenia
będziemy potrzebować:
- 1 cebula
- pęczek zielonych szparagów
- pomidorki koktajlowe
- serek mascarpone
- makaron pełnoziarnisty
- opcjonalnie: koperek lub pietruszka
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek
**Ci którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa mogą jeszcze dodać do tego dania pokrojoną pierś z kurczaka.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Szparagi myjemy a następnie odcinamy zgrubiałe końcówki (parę centymetrów). Kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do podsmażonej cebuli. Dusimy przez parę minut. Po tym czasie dodajemy serek mascarpone i przyprawiamy. Dorzucamy pokrojone pomidorki. Gdy makaron będzie już ugotowany dorzucamy go na patelnię i mieszamy. Możemy też wrzucić poszatkowany koperek lub pietruszkę.Smacznego! 😍
Fajnie to wygląda, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń