Kulki mocy
Hej, hej!
Przybywam aby podesłać Wam przepis na tzw. "kulki mocy" :) Posiłkowałam się przepisem Anny Lewandowskiej i muszę Wam powiedzieć, że kulki pomimo tego, że nie zawierają ani grama cukru są GENIALNE! Idealny przepis dla łasuchów chcących pozbyć się zbędnych kilogramów bez wyrzutów sumienia 😍 To jak? Może zrobicie je na sobotni deser? Dodam, że przyrządzenie ich nie zajmuje wiele czasu.
Składniki (na ok. 12-14 kulek):
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 15 minut. Płatki owsiane również moczymy w gorącej wodzie przez ok. 30 minut. Następnie odsączamy daktyle z wody i blendujemy wszystkie pozostałe składniki na gładką masę. Kiedy masa jest już gotowa przystępujemy do formowania kulek i obtoczenia ich w wiórkach kokosowych. Masa może się trochę lepić, wtedy użyjmy trochę więcej wiórków do obtaczania. Voila! Gotowe :) Jeszcze tylko trzymamy je w lodówce przez 3 godziny lub dłużej i możemy się zajadać ... 😋😋
Ps. Kulki możecie modyfikować na różne sposoby, wedle uznania dodając np. jagody goji, orzechy, migdały, miód itp.
Przybywam aby podesłać Wam przepis na tzw. "kulki mocy" :) Posiłkowałam się przepisem Anny Lewandowskiej i muszę Wam powiedzieć, że kulki pomimo tego, że nie zawierają ani grama cukru są GENIALNE! Idealny przepis dla łasuchów chcących pozbyć się zbędnych kilogramów bez wyrzutów sumienia 😍 To jak? Może zrobicie je na sobotni deser? Dodam, że przyrządzenie ich nie zajmuje wiele czasu.
Składniki (na ok. 12-14 kulek):
- ok. 15 sztuk daktyli bez pestek
- szklanka wiórków kokosowych + trochę wiórków do obtoczenia
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 15 minut. Płatki owsiane również moczymy w gorącej wodzie przez ok. 30 minut. Następnie odsączamy daktyle z wody i blendujemy wszystkie pozostałe składniki na gładką masę. Kiedy masa jest już gotowa przystępujemy do formowania kulek i obtoczenia ich w wiórkach kokosowych. Masa może się trochę lepić, wtedy użyjmy trochę więcej wiórków do obtaczania. Voila! Gotowe :) Jeszcze tylko trzymamy je w lodówce przez 3 godziny lub dłużej i możemy się zajadać ... 😋😋
Ps. Kulki możecie modyfikować na różne sposoby, wedle uznania dodając np. jagody goji, orzechy, migdały, miód itp.
Komentarze
Prześlij komentarz