Kolejne placuszkowe śniadanie
Dzień dobry!
Gotowi na kolejny
placuszkowy przepis? Tak, tak dziś upragniony weekend a więc pora na małe
eksperymenty śniadaniowe. Padło na placuszki z mąki
ryżowej z jogurtem naturalnym, lekkie i delikatne. Przepis bardzo
prosty, a śniadanie palce lizać. Zatem do dzieła!
Składniki (na ok.
10 placków):
- 100 g mąki
ryżowej
- 250 g gęstego
jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki
ksylitolu
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia (zdrowiej będzie gdy użyjemy pół łyżeczki sody oczyszczonej)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy
mąkę, jogurt, żółtko, ksylitol oraz proszek do pieczenia(lub sodę). Całość
mieszamy przy pomocy miksera. W drugiej misce białko ubijamy na
sztywną pianę, a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie
mieszamy. Placuszki smażymy po parę minut z każdej strony, do
zarumienienia.
Ja placuszki podałam
z kremem czekoladowym własnoręcznej roboty. Mianowicie zblendowałam
awokado, banana, masło orzechowe, kakao i trochę syropu klonowego.
Ot taka domowa „nutella”. Oczywiście możecie je podać również
z innymi dodatkami np. z owocami, konfiturą, jogurtem.😋
Komentarze
Prześlij komentarz