Kolejne placuszkowe śniadanie

Dzień dobry!

Gotowi na kolejny placuszkowy przepis? Tak, tak dziś upragniony weekend a więc pora na małe eksperymenty śniadaniowe. Padło na placuszki z mąki ryżowej z jogurtem naturalnym, lekkie i delikatne. Przepis bardzo prosty, a śniadanie palce lizać. Zatem do dzieła!

Składniki (na ok. 10 placków):

- 100 g mąki ryżowej
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (zdrowiej będzie gdy użyjemy pół łyżeczki sody oczyszczonej)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, jogurt, żółtko, ksylitol oraz proszek do pieczenia(lub sodę). Całość mieszamy przy pomocy miksera. W drugiej misce białko ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Placuszki smażymy po parę minut z każdej strony, do zarumienienia.

Ja placuszki podałam z kremem czekoladowym własnoręcznej roboty. Mianowicie zblendowałam awokado, banana, masło orzechowe, kakao i trochę syropu klonowego. Ot taka domowa „nutella”. Oczywiście możecie je podać również z innymi dodatkami np. z owocami, konfiturą, jogurtem.😋





Komentarze