Pieczywko z mąki ryżowej
Dzień dobry!
Dziś chciałabym
Wam przedstawić nieco mniej czasochłonną wersję domowego
pieczywa. Co powiecie na chlebki ryżowe? Ich zrobienie zajmuje ok.
15 minut a są naprawdę smaczne i pożywne. Robi się
je rzecz jasna z mąki ryżowej.
A co to takiego ta mąka ryżowa?
Jakie są jej zalety?
Otóż jak się
pewnie domyślacie mąka ryżowa pozyskiwana jest z ryżu białego
lub brązowego. Oczywiście ta z ryżu brązowego jest zdrowsza. Mąka
ryżowa jest o wiele mniej kaloryczna niż mąka otrzymywana z
pszenicy. Polecana jest alergikom ponieważ nie wywołuje uczuleń.
Nie zawiera również glutenu. Ponadto jej spożywanie niesie za sobą
wiele korzystnych dla naszego zdrowia składników tj. błonnik,
magnez, fosfor, potas, wapń, cynk, sole mineralne i witaminy z grupy
B. Dodatkowo nie zawiera cholesterolu. Można jej używać do ciast,
naleśników, wypieku pieczywa, placków oraz jako zagęstnik do zup
i sosów. Jej cena to ok. 5 zł za 500 g.
Poniżej przepis na
ryżowe pieczywko.
Składniki (na 4
chlebki):
- 2 białka
-80 gram mąki
ryżowej
- 6 łyżek wody
-sól, pieprz,
bazylia, oregano lub inne ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Białko ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy mąkę, wodę, przyprawy i
dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni z obu stron do
zarumienienia.
SMACZNEGO! 😋
Komentarze
Prześlij komentarz