Pieczywko z mąki ryżowej

Dzień dobry! 
 
Dziś chciałabym Wam przedstawić nieco mniej czasochłonną wersję domowego pieczywa. Co powiecie na chlebki ryżowe? Ich zrobienie zajmuje ok. 15 minut a są naprawdę smaczne i pożywne. Robi się je rzecz jasna z mąki ryżowej. 

A co to takiego ta mąka ryżowa? Jakie są jej zalety? 

Otóż jak się pewnie domyślacie mąka ryżowa pozyskiwana jest z ryżu białego lub brązowego. Oczywiście ta z ryżu brązowego jest zdrowsza. Mąka ryżowa jest o wiele mniej kaloryczna niż mąka otrzymywana z pszenicy. Polecana jest alergikom ponieważ nie wywołuje uczuleń. Nie zawiera również glutenu. Ponadto jej spożywanie niesie za sobą wiele korzystnych dla naszego zdrowia składników tj. błonnik, magnez, fosfor, potas, wapń, cynk, sole mineralne i witaminy z grupy B. Dodatkowo nie zawiera cholesterolu. Można jej używać do ciast, naleśników, wypieku pieczywa, placków oraz jako zagęstnik do zup i sosów. Jej cena to ok. 5 zł za 500 g.

Poniżej przepis na ryżowe pieczywko.

Składniki (na 4 chlebki):

- 2 białka
-80 gram mąki ryżowej
- 6 łyżek wody
-sól, pieprz, bazylia, oregano lub inne ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy mąkę, wodę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni z obu stron do zarumienienia.






 SMACZNEGO! 😋



Komentarze