Płatki owsiane

Hej! Dawno tu nie pisałam i czas to nadrobić 😌

Dziś pokażę Wam przepis na smaczne, weekendowe śniadanie, które dziś gościło no naszym stole. 
Będą to placuszki z płatków owsianych. Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, racuchy itp. dlatego pewnie często będę umieszczała przepisy tego typu. 😍

Nie bez kozery płatki owsiane, są dziś tematem wpisu. Są niewątpliwie bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojego menu. 

A to główne zalety płatków owsianych: 

  • posiadają dużo magnezu czym przyczyniają się do niwelowania stresu, wzmacniają pamięć i koncentrację
  • są źródłem przeciwutleniaczy, dlatego opóźniają procesy starzenia
  • są skarbnicą witamin i minerałów (potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku)
  • mają wysoką zawartość błonnika
  • zawarty w nich beta-glukan przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi
  • płatki owsiane możemy wykorzystać również jako niezawodny kosmetyk, który łagodzi podrażnienia, nawilża i oczyszcza skórę.

A oto przepis na pyszne placuszki śniadaniowe, których głównym składnikiem są właśnie płatki owsiane. 

Składniki (na ok. 10 placków):

- szklanka płatków owsianych
- banan
- jajko
- pół szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka ksylitolu (opcjonalnie) 

Przygotowanie: 

Płatki owsiane blendujemy na mąkę. Dodajemy mleko, rozgniecionego banana, żółtko, proszek do pieczenia i ksylitol. Mieszamy i odstawiamy. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Placuszki smażymy z obu stron po kilka minut. Możecie je podać ze wszystkim czego dusza zapragnie. Ja wybrałam gęsty jogurt naturalny. 





 Bon apetit!


Komentarze