Płatki owsiane
Hej! Dawno tu nie pisałam i czas to nadrobić 😌
Dziś pokażę Wam przepis na smaczne, weekendowe śniadanie, które dziś gościło no naszym stole.
Będą to placuszki z płatków owsianych. Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, racuchy itp. dlatego pewnie często będę umieszczała przepisy tego typu. 😍
Nie bez kozery płatki owsiane, są dziś tematem wpisu. Są niewątpliwie bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojego menu.
A to główne zalety płatków owsianych:
A oto przepis na pyszne placuszki śniadaniowe, których głównym składnikiem są właśnie płatki owsiane.
Składniki (na ok. 10 placków):
- szklanka płatków owsianych
- banan
- jajko
- pół szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Płatki owsiane blendujemy na mąkę. Dodajemy mleko, rozgniecionego banana, żółtko, proszek do pieczenia i ksylitol. Mieszamy i odstawiamy. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Placuszki smażymy z obu stron po kilka minut. Możecie je podać ze wszystkim czego dusza zapragnie. Ja wybrałam gęsty jogurt naturalny.
Dziś pokażę Wam przepis na smaczne, weekendowe śniadanie, które dziś gościło no naszym stole.
Będą to placuszki z płatków owsianych. Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, racuchy itp. dlatego pewnie często będę umieszczała przepisy tego typu. 😍
Nie bez kozery płatki owsiane, są dziś tematem wpisu. Są niewątpliwie bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojego menu.
A to główne zalety płatków owsianych:
- posiadają dużo magnezu czym przyczyniają się do niwelowania stresu, wzmacniają pamięć i koncentrację
- są źródłem przeciwutleniaczy, dlatego opóźniają procesy starzenia
- są skarbnicą witamin i minerałów (potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku)
- mają wysoką zawartość błonnika
- zawarty w nich beta-glukan przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi
- płatki owsiane możemy wykorzystać również jako niezawodny kosmetyk, który łagodzi podrażnienia, nawilża i oczyszcza skórę.
A oto przepis na pyszne placuszki śniadaniowe, których głównym składnikiem są właśnie płatki owsiane.
Składniki (na ok. 10 placków):
- szklanka płatków owsianych
- banan
- jajko
- pół szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Płatki owsiane blendujemy na mąkę. Dodajemy mleko, rozgniecionego banana, żółtko, proszek do pieczenia i ksylitol. Mieszamy i odstawiamy. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Placuszki smażymy z obu stron po kilka minut. Możecie je podać ze wszystkim czego dusza zapragnie. Ja wybrałam gęsty jogurt naturalny.
Bon apetit!
Komentarze
Prześlij komentarz