Niedzielne, zdrowe słodkości :)
Cześć!
W ramach fit słodkości upiekłam dziś ciasto brownie z ... czerwonej fasoli. Wbrew pozorom wyszło genialne! Delikatne, wilgotne w środku i czekoladowe. Bez dodatku cukru i mąki.W dodatku bardzo proste w przyrządzeniu.
Polecam abyście je wypróbowali!
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 banany
- 4 jajka
- 4-5 łyżek prawdziwego kakao
- 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki oleju kokosowego
Polewa:
- serek mascarpone (1 opakowanie)
- 3 łyżki rozdrobnionego w młynku ksylitolu lub mniej dietetycznie cukru pudru
- orzechy włoskie
Na początek rozgrzejmy piekarnik "góra-dół" do temp. 180 stopni. Następnie opłukajmy dokładnie fasolę i wrzućmy do miski. Dodajmy pozostałe składniki: pokrojone banany, jajka, kakao, ksylitol, sodę oraz olej kokosowy. Bardzo dokładnie zblendujmy na gładką masę (nawet przez ok. 10 minut). Gotową masę przelejmy do formy o wymiarach 25cm x 30 cm i pieczmy przez ok. 40 minut. Po przestudzeniu ciasta przygotowujemy polewę (miksujemy serek mascarpone z ksylitolem) i dekorujemy ciasto. Na wierzchu układamy orzechy włoskie. Najlepiej jeśli włożymy je na parę godzin do lodówki :)
Zajadajmy się tym cudem bez wyrzutów sumienia! 💖
W ramach fit słodkości upiekłam dziś ciasto brownie z ... czerwonej fasoli. Wbrew pozorom wyszło genialne! Delikatne, wilgotne w środku i czekoladowe. Bez dodatku cukru i mąki.W dodatku bardzo proste w przyrządzeniu.
Polecam abyście je wypróbowali!
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 banany
- 4 jajka
- 4-5 łyżek prawdziwego kakao
- 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki oleju kokosowego
Polewa:
- serek mascarpone (1 opakowanie)
- 3 łyżki rozdrobnionego w młynku ksylitolu lub mniej dietetycznie cukru pudru
- orzechy włoskie
Na początek rozgrzejmy piekarnik "góra-dół" do temp. 180 stopni. Następnie opłukajmy dokładnie fasolę i wrzućmy do miski. Dodajmy pozostałe składniki: pokrojone banany, jajka, kakao, ksylitol, sodę oraz olej kokosowy. Bardzo dokładnie zblendujmy na gładką masę (nawet przez ok. 10 minut). Gotową masę przelejmy do formy o wymiarach 25cm x 30 cm i pieczmy przez ok. 40 minut. Po przestudzeniu ciasta przygotowujemy polewę (miksujemy serek mascarpone z ksylitolem) i dekorujemy ciasto. Na wierzchu układamy orzechy włoskie. Najlepiej jeśli włożymy je na parę godzin do lodówki :)
Zajadajmy się tym cudem bez wyrzutów sumienia! 💖
Komentarze
Prześlij komentarz