Brokuły w roli głównej
Cześć w ten upalny dzień 😈
Zaczął się kolejny tydzień i kolejne obiadowe wyzwania. Dziś zaproponuję Wam makaron pełnoziarnisty z brokułami w sosie serowym.
Dlaczego warto jeść brokuły?
Składniki (dla 2 osób, a nawet i 3 ;) )
- świeży brokuł
- makaron pełnoziarnisty - ilość wg uznania
- serek twarogowy, śmietankowy Almette (cały)
- ser pleśniowy tzw. "blue" - 100 g
- jogurt grecki ok. 200 g
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu Brokuły przyrządzamy w parowarze bądź gotujemy we wrzątku - tak żeby się nie rozgotowały (ok. 10 min). Na patelnię wrzucamy Almette, serek blue i jogurt naturalny i mieszamy do ich roztopienia (na małym ogniu). Gotowy sos doprawiamy do smaku. Gdy makaron i brokuły będą gotowe wrzucamy na patelnię i mieszamy z sosem.
Smacznego!
Zaczął się kolejny tydzień i kolejne obiadowe wyzwania. Dziś zaproponuję Wam makaron pełnoziarnisty z brokułami w sosie serowym.
Dlaczego warto jeść brokuły?
- wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zawartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza
- mogą uchronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy
- są skarbnicą potasu, dzięki któremu naczynia krwionośne są bardziej drożne i krew swobodniej krąży
- wzmacniają stawy dzięki dużej zawartości witaminy C
- są niskokaloryczne i zawierają błonnik, który daje na długo uczucie sytości.
Składniki (dla 2 osób, a nawet i 3 ;) )
- świeży brokuł
- makaron pełnoziarnisty - ilość wg uznania
- serek twarogowy, śmietankowy Almette (cały)
- ser pleśniowy tzw. "blue" - 100 g
- jogurt grecki ok. 200 g
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu Brokuły przyrządzamy w parowarze bądź gotujemy we wrzątku - tak żeby się nie rozgotowały (ok. 10 min). Na patelnię wrzucamy Almette, serek blue i jogurt naturalny i mieszamy do ich roztopienia (na małym ogniu). Gotowy sos doprawiamy do smaku. Gdy makaron i brokuły będą gotowe wrzucamy na patelnię i mieszamy z sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz