Brokuły w roli głównej

Cześć w ten upalny dzień 😈

Zaczął się kolejny tydzień i kolejne obiadowe wyzwania. Dziś zaproponuję Wam makaron pełnoziarnisty z brokułami w sosie serowym.

 Dlaczego warto jeść brokuły? 
  • wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zawartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza
  • mogą uchronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy
  • są skarbnicą potasu, dzięki któremu naczynia krwionośne są bardziej drożne i krew swobodniej krąży
  • wzmacniają stawy dzięki dużej zawartości witaminy C 
  • są niskokaloryczne i zawierają błonnik, który daje na długo uczucie sytości.
Gdy już znamy bogate właściwości tego warzywa, możemy przejść do meritum, czyli do naszego obiadu. Głodni? To do dzieła! 

Składniki (dla 2 osób, a nawet i 3 ;) )

- świeży brokuł
- makaron pełnoziarnisty - ilość wg uznania 
- serek twarogowy, śmietankowy Almette (cały)
- ser pleśniowy tzw. "blue" - 100 g 
- jogurt grecki ok. 200 g 
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa

Przygotowanie: 

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu Brokuły przyrządzamy w parowarze bądź gotujemy we wrzątku - tak żeby się nie rozgotowały (ok. 10 min). Na patelnię wrzucamy Almette, serek blue i jogurt naturalny i mieszamy do ich roztopienia (na małym ogniu). Gotowy sos doprawiamy do smaku. Gdy makaron i brokuły będą gotowe wrzucamy na patelnię i mieszamy z sosem. 

Smacznego!




  

Komentarze