FIT tarta
Pogoda barowa, nastrój podobny...co na to zaradzić? Myślę, że sprawdzą się jakieś FIT słodkości ;)
Dziś wypróbowałam przepis na FIT Tartę "Snickers". Bardzo prosta do zrobienia i mało czasochłonna. Poniżej przepis.
Składniki:
Spód:
- 170g wiórków kokosowych
- 150g orzeszków ziemnych niesolonych
- 50g masła orzechowego
Karmel:
- 150g suszonych daktyli bez pestek
- 50g masła orzechowego
- garść orzeszków ziemnych niesolonych
Polewa czekoladowa:
- ok. 100g gorzkiej czekolady (możecie również połączyć czekoladę gorzką z mleczną)
- 150-200 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie:
1. Spód - wiórki kokosowe blendujemy z orzeszkami, dokładnie do połączenia się składników. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Uzyskaną masę wykładamy na blaszkę (może być keksówka bądź forma okrągła) tworząc spód oraz brzegi. Gotowy spód wkładamy do zamrażarki.
2. Karmel - daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 15 minut. Następnie je odsączamy z wody, dodajemy masło orzechowe i blendujemy. Dosypujemy garść orzeszków i mieszamy. Karmel wykładamy na spód i wstawiamy ponownie do zamrażarki na ok. godzinę.
3. Polewa - W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę w mleczku kokosowym. Dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch tarty. Posypujemy orzeszkami i odstawiamy jeszcze do lodówki na ok. 15 minut.
Smaaacznego!!
Komentarz Łukasza po zjedzeniu tarty: "Ciasto jest nieziemskie! To najlepsze zdrowe, słodkie jakie do tej pory jadłem!".
Dziś wypróbowałam przepis na FIT Tartę "Snickers". Bardzo prosta do zrobienia i mało czasochłonna. Poniżej przepis.
Składniki:
Spód:
- 170g wiórków kokosowych
- 150g orzeszków ziemnych niesolonych
- 50g masła orzechowego
Karmel:
- 150g suszonych daktyli bez pestek
- 50g masła orzechowego
- garść orzeszków ziemnych niesolonych
Polewa czekoladowa:
- ok. 100g gorzkiej czekolady (możecie również połączyć czekoladę gorzką z mleczną)
- 150-200 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie:
1. Spód - wiórki kokosowe blendujemy z orzeszkami, dokładnie do połączenia się składników. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Uzyskaną masę wykładamy na blaszkę (może być keksówka bądź forma okrągła) tworząc spód oraz brzegi. Gotowy spód wkładamy do zamrażarki.
2. Karmel - daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 15 minut. Następnie je odsączamy z wody, dodajemy masło orzechowe i blendujemy. Dosypujemy garść orzeszków i mieszamy. Karmel wykładamy na spód i wstawiamy ponownie do zamrażarki na ok. godzinę.
3. Polewa - W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę w mleczku kokosowym. Dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch tarty. Posypujemy orzeszkami i odstawiamy jeszcze do lodówki na ok. 15 minut.
Smaaacznego!!
Komentarz Łukasza po zjedzeniu tarty: "Ciasto jest nieziemskie! To najlepsze zdrowe, słodkie jakie do tej pory jadłem!".
Spód + karmel
Komentarze
Prześlij komentarz