Czekoladowa tapioka z malinami


Hej ! Wpadłam na chwilę żeby podesłać Wam przepis na kolejny deser z użyciem tapioki. W tej odsłonie tapioka zmieni kolor i przyozdobią ją świeże maliny  ;) Mmm niebo w gębie! W dodatku nie tuczy i jest lekkostrawne. 

Składniki:

- pół szklanki granulek tapioki (ok. 100 g)
- 2,5 szklanki mleka 2%
- połowa lub więcej gorzkiej czekolady (min. 65-70% kakao)
- 200 g malin.

Przygotowanie:

Tapiokę zalewamy mlekiem i moczymy przez ok. godzinę. Po tym czasie tapiokę w mleku gotujemy na małym ogniu, starając się jak najczęściej mieszać. Po ok. 15 minutach gdy tapioka stanie się przezroczysta i miękka zdejmujemy ją z gazu. Następnie sukcesywnie dodajemy kostki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Deser przekładamy do szklanych naczynek i wykładamy na niego lekko rozgniecione widelcem maliny. 

Bon apetit! 😍 



Komentarze