Legalny narkotyk c.d.
Hej!
Jak się macie w
tygodniu bez słodyczy? Mam nadzieję, że nie daliście się
pokusie!
Pamiętajcie, że
spożywanie cukru w nadmiarze prowadzi do otyłości oraz cukrzycy.
Podnosi ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu zwiększając
ryzyko zawału serca. Cukier zaburza również równowagę hormonalną
i prowadzi do powstawania nowotworów. To przez niego czujemy się
ospali i bez energii. Co prawda od razu po zjedzeniu ciasta czy
batonika wracają nam siły witalne, ale po jakimś czasie znowu
pojawia się to samo uczucie...i wtedy znów sięgasz po kolejną
dawkę cukru i wpadasz w to błędne koło. Spróbuj zaobserwować siebie po spożyciu słodkiego "co nieco".
Ale, kto by myślał
o tak dalekosiężnych skutkach jedzenia cukru prawda? Większość
ludzi woli pozostać przy swoim cukrowym nałogu i nie ma na tyle
silnej woli żeby sobie tego odmówić...ale czy warto? Czy warto
niszczyć sobie organizm dla dosłownie paru chwil rozkoszy?
Wątpliwe. Pozostawiam was z tym wyborem samych.
Dziś podpowiem Wam
jeszcze na które, produkty musicie uważać i które o dziwo
zawierają bardzo dużo cukru. Niestety odstawienie batoników, ciast,
czekolady oraz zaprzestanie słodzenia kawy czy herbaty nie da Wam
gwarancji na wyeliminowanie cukru z diety... Na półkach sklepowych
czyhają zdradliwe produkty, które również zawierają spore ilości
cukru. Są to m.in.:
- płatki
śniadaniowe (również te ze szczupłą Panią na opakowaniu,
gwarantujące, że będziecie po nich Fit ;)),
- wszelkiego typu
jogurty smakowe – starajcie się wybierać jogurty naturalne
(najlepiej bez mleka w proszku i białek mleka),
-smakowe kefiry,
maślanki,
-ketchup,
-sosy pomidorowe,
-sosy sałatkowe
tzw. dressingi,
-kolorowe
napoje(mała puszka Coli to aż 7 łyżeczek cukru), woda smakowa,
tzw. „energetyki”,
-sklepowe dżemy,
konfitury,
-inne przetworzone
produkty spożywcze.
Nie dajcie się
nabrać i starajcie się sprawdzać przed zakupem skład danego
produktu oraz tabelę wartości odżywczych. Pamiętajcie, że w
składzie niekoniecznie znajdziecie tylko cukier, ale również jego
tańszy substytut a mianowicie syrop glukozowo-fruktozowy. Producenci
chętnie go wykorzystują ponieważ jest o wiele tańszy i słodszy
od cukru. Jak ognia unikajcie również rakotwórczych słodzików,
czyli aspartamu i acesulfamu.
Jeśli już
koniecznie chcecie osłodzić sobie życie możecie użyć w tym celu
zdrowszych zamienników cukru. Polecam wam do tego prawdziwy miód,
ksylitol, stewię, erytrytol lub syrop klonowy.
Na dziś to tyle.
K.
Komentarze
Prześlij komentarz