Legalny narkotyk c.d.

Hej!

Jak się macie w tygodniu bez słodyczy? Mam nadzieję, że nie daliście się pokusie!

Pamiętajcie, że spożywanie cukru w nadmiarze prowadzi do otyłości oraz cukrzycy. Podnosi ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu zwiększając ryzyko zawału serca. Cukier zaburza również równowagę hormonalną i prowadzi do powstawania nowotworów. To przez niego czujemy się ospali i bez energii. Co prawda od razu po zjedzeniu ciasta czy batonika wracają nam siły witalne, ale po jakimś czasie znowu pojawia się to samo uczucie...i wtedy znów sięgasz po kolejną dawkę cukru i wpadasz w to błędne koło. Spróbuj zaobserwować siebie po spożyciu słodkiego "co nieco".

Ale, kto by myślał o tak dalekosiężnych skutkach jedzenia cukru prawda? Większość ludzi woli pozostać przy swoim cukrowym nałogu i nie ma na tyle silnej woli żeby sobie tego odmówić...ale czy warto? Czy warto niszczyć sobie organizm dla dosłownie paru chwil rozkoszy? Wątpliwe. Pozostawiam was z tym wyborem samych.

Dziś podpowiem Wam jeszcze na które, produkty musicie uważać i które o dziwo zawierają bardzo dużo cukru. Niestety odstawienie batoników, ciast, czekolady oraz zaprzestanie słodzenia kawy czy herbaty nie da Wam gwarancji na wyeliminowanie cukru z diety... Na półkach sklepowych czyhają zdradliwe produkty, które również zawierają spore ilości cukru. Są to m.in.:

- płatki śniadaniowe (również te ze szczupłą Panią na opakowaniu, gwarantujące, że będziecie po nich Fit ;)),
- wszelkiego typu jogurty smakowe – starajcie się wybierać jogurty naturalne (najlepiej bez mleka w proszku i białek mleka),
-smakowe kefiry, maślanki,
-ketchup,
-sosy pomidorowe,
-sosy sałatkowe tzw. dressingi,
-kolorowe napoje(mała puszka Coli to aż 7 łyżeczek cukru), woda smakowa, tzw. „energetyki”,
-sklepowe dżemy, konfitury,
-inne przetworzone produkty spożywcze.

Nie dajcie się nabrać i starajcie się sprawdzać przed zakupem skład danego produktu oraz tabelę wartości odżywczych. Pamiętajcie, że w składzie niekoniecznie znajdziecie tylko cukier, ale również jego tańszy substytut a mianowicie syrop glukozowo-fruktozowy. Producenci chętnie go wykorzystują ponieważ jest o wiele tańszy i słodszy od cukru. Jak ognia unikajcie również rakotwórczych słodzików, czyli aspartamu i acesulfamu.

Jeśli już koniecznie chcecie osłodzić sobie życie możecie użyć w tym celu zdrowszych zamienników cukru. Polecam wam do tego prawdziwy miód, ksylitol, stewię, erytrytol lub syrop klonowy.

Na dziś to tyle.

K.

Komentarze