Pudding z tapioki
Hej! I jak wam minął tydzień z ograniczaniem słodyczy?
Wytrwaliście czy daliście się pokusie? Mam nadzieję, że daliście
radę! Dziś zaproponuję wam kolejny deser, jako zdrowszy zastępnik
wszechobecnych i tuczących łakoci. Co powiecie na pudding z
tapioki? Dla niektórych tapioka może być czymś nowym i nieznanym.
Ja też dość niedawno jej spróbowałam. Tapioka jest to produkt
skrobiowy otrzymywany z bulw manioku, czyli egzotycznej rośliny
pochodzącej z Brazylii. Jej główne zalety to to, że jest
hipoalergiczna, bez glutenu oraz lekkostrawna. Idealna dla alergików
oraz osób z wrażliwym układem pokarmowym. W kuchni tapioki używać
można jako składnik deserów oraz do zagęszczania sosów i zup.
Tapioka swoim wyglądem przypomina białe perełki (mniejsze lub
większe), jest raczej trudno dostępna w normalnym sklepie, szukajmy
jej raczej w sklepach ze zdrową żywnością. Poniżej przedstawiam
przepis na pudding z wykorzystaniem tego egzotycznego produktu.
Składniki (dla 2
osób):
-100 g tapioki
-puszka mleczka
kokosowego
-300 ml zimnej
wody
-2 łyżki syropu
klonowego lub ksylitolu
-ulubione owoce
(maliny, truskawki, mango itp.) lub syrop daktylowy.
Przygotowanie:
W garnku
tapiokę zalewam wodą i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie
dodaję mleko kokosowe oraz syrop klonowy lub ksylitol. Gotuję na
średnim ogniu ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu i uważając
żeby pudding się nie przypalił. Pudding będzie gotowy gdy kulki
tapioki staną się przeźroczyste. Tak przygotowany pudding
przekładamy do pucharków. Wierzch polewamy zblendowanymi,
ulubionymi owocami lub syropem daktylowym. Gotowe!
Tapioka przed ugotowaniem
Gotowy deser
W kolejnym
tygodniu zachęcam was do drugiego kroku ku zdrowszemu żywieniu, a
mianowicie urozmaicania waszych posiłków jak największą ilością
warzyw i owoców. Starajcie się aby znalazły się w każdym posiłku. Nie
zapominajcie też o dalszym ograniczaniu słodkości ;) Czas start!
Komentarze
Prześlij komentarz