Pudding z tapioki

Hej! I jak wam minął tydzień z ograniczaniem słodyczy? Wytrwaliście czy daliście się pokusie? Mam nadzieję, że daliście radę! Dziś zaproponuję wam kolejny deser, jako zdrowszy zastępnik wszechobecnych i tuczących łakoci. Co powiecie na pudding z tapioki? Dla niektórych tapioka może być czymś nowym i nieznanym. Ja też dość niedawno jej spróbowałam. Tapioka jest to produkt skrobiowy otrzymywany z bulw manioku, czyli egzotycznej rośliny pochodzącej z Brazylii. Jej główne zalety to to, że jest hipoalergiczna, bez glutenu oraz lekkostrawna. Idealna dla alergików oraz osób z wrażliwym układem pokarmowym. W kuchni tapioki używać można jako składnik deserów oraz do zagęszczania sosów i zup. Tapioka swoim wyglądem przypomina białe perełki (mniejsze lub większe), jest raczej trudno dostępna w normalnym sklepie, szukajmy jej raczej w sklepach ze zdrową żywnością. Poniżej przedstawiam przepis na pudding z wykorzystaniem tego egzotycznego produktu.
Składniki (dla 2 osób):
-100 g tapioki
-puszka mleczka kokosowego
-300 ml zimnej wody
-2 łyżki syropu klonowego lub ksylitolu
-ulubione owoce (maliny, truskawki, mango itp.) lub syrop daktylowy.
Przygotowanie:
W garnku tapiokę zalewam wodą i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie dodaję mleko kokosowe oraz syrop klonowy lub ksylitol. Gotuję na średnim ogniu ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu i uważając żeby pudding się nie przypalił. Pudding będzie gotowy gdy kulki tapioki staną się przeźroczyste. Tak przygotowany pudding przekładamy do pucharków. Wierzch polewamy zblendowanymi, ulubionymi owocami lub syropem daktylowym. Gotowe! 
Tapioka przed ugotowaniem

Gotowy deser

W kolejnym tygodniu zachęcam was do drugiego kroku ku zdrowszemu żywieniu, a mianowicie urozmaicania waszych posiłków jak największą ilością warzyw i owoców. Starajcie się aby znalazły się w każdym posiłku. Nie zapominajcie też o dalszym ograniczaniu słodkości ;) Czas start!

Komentarze